Koen van Bezu over omgevingsmanagement

Koen van Bezu is begin dit jaar gestart als omgevingsmanager voor het programma Ruimte voor de Rivier 2.0. Het vak van omgevingsmanagement is hem niet vreemd. Koen is als organisatieadviseur namelijk al een aantal jaar werkzaam in het domein van water en klimaat. Hij doet dat altijd vanuit een verbindende rol. Dit artikel beschrijft hoe zijn rol als omgevingsmanager binnen het programma eruitziet.

In zijn eerste weken startte hij meteen met de organisatie van de startbijeenkomst van 3 april. In sneltreinvaart leerde hij het programma en de mensen kennen. Samen met het programmateam zette hij een mooie bijeenkomst neer. “Ik begon in een periode waarin het programmateam nog in opbouw was. Tegelijkertijd waren met name de onderzoeken al flink op stoom. Het is zeker een rijdende trein, en er zijn hoge verwachtingen over de eindbestemming in de omgeving, intern en extern.”

Na het goede werk van voorganger Sascha Oskam nam Koen het stokje als omgevingsmanager over. In die rol legt Koen de verbinding tussen het programma en verschillende belanghebbenden. Hij zorgt ervoor dat mensen tijdig en op een passende manier bij het programma betrokken worden. Daarnaast is Koen ook verantwoordelijk voor de publiekscommunicatie via diverse kanalen, zoals de website en de nieuwsbrief. “Ik vind het belangrijk dat we open zijn over wat we doen. Juist omdat we een groot programma zijn dat alleen maar groter wordt, moet je benaderbaar zijn en blijven.”

RvdR2.0 is een nationaal programma, de ‘omgeving’ is daarom heel groot en divers. Koen licht toe hoe het opstellen van zo’n aanpak in zijn werk gaat: “Het programma bevindt zich nog in de beleidsvormende fase, er gaat voorlopig nog geen schop de grond in. De keuzes die we in 2026 maken, gaan over het hele riviersysteem en moeten daarna nog uitgewerkt worden in concrete maatregelen. We zijn momenteel dus nog niet op perceel-of straatniveau in gesprek met de omgeving. In deze fase zitten vooral maatschappelijke organisaties en medeoverheden aan tafel. Wel gaan we met de omgeving in gesprek over een aantal onderwerpen, zoals de ruimtereserveringen en de ruimtedruk in het rivierengebied.” De participatie met belanghebbenden is sterk gekoppeld aan het besluitvormingsproces. Dat betekent dat we participatiemomenten organiseren voorafgaand aan besluitvormingsmomenten. De resultaten van die momenten geven we mee aan bestuurders. Die informatie leggen we naast de resultaten van alle lopende onderzoeken.

De komende tijd focust Koen zich op het afronden van de omgevingsaanpak en het bijwerken van de publiekscommunicatie. Tegelijkertijd blikt hij vooruit naar het komende jaar, waarin de omgeving van het programma steeds meer betrokken gaat worden. Ondertussen vinden er ook veel (kennismakings)gesprekken plaats met de omgeving. Die gesprekken dienen als graadmeter om de bedachte aanpak te toetsen in de praktijk. We betrekken partijen langs de Rijntakken en de Maas in samenwerking met de Deltaprogramma’s Rijn en Maas. “De beide Deltaprogramma’s werken al jaren met zowel overheden als maatschappelijke organisaties samen. Dit doen ze nu ook weer voor de herijking van hun eigen voorkeursstrategie. We hebben afgesproken dat we zoveel mogelijk gebruik maken van de bestaande overleggen en momenten. De ‘extra’ participatiemomenten organiseren we samen.”

Een overzicht van participatiemomenten volgt later deze zomer.