Spring direct naar de hoofdnavigatie, de zoekfunctie of de inhoud
graafwerkzaamheden nabij spoorbrug ten behoeve van Uiterwaardvergraving Meinerswijk

Uiterwaardvergraving Meinerswijk

MIJLPALEN


UITERWAARDVERGRAVING MEINERSWIJK

Het uiterwaardgebied Meinerswijk is een overwegend groen gebied, gelegen in het hart van Arnhem aan de Rijn. Het gebied kent een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Om te voorkomen dat de Rijn bij Meinerswijk teveel water te verwerken kreeg waren maatregelen nodig.

Lees meer

Betere verdeling door strategische positie

Meinerswijk ligt op een strategische locatie, niet ver van de splitsing van de Nederrijn en de IJssel. Door het afgraven van delen van de uiterwaard kan de Nederrijn bij hoogwater meer water afvoeren. Er is een geul gegraven en begroeiing en puinsteen langs de Nederrijn is verwijderd. Ook verlaagden we de zomerkade ten noorden van de Plas van Bruil. Zo kan het water bij hoogwater makkelijker over de kade stromen en weer terug naar de Nederrijn. Een 1.250 meter lange instroomdrempel, een oeverwal die een halve meter tot een meter boven de uiterwaard uitsteekt, scheidt de achterliggende strook natuurlijk grasland van de Nederrijn. Alleen bij hoogwater stroomt er water via deze ‘groene rivier’ naar de Nederrijn.

Dankzij de uiterwaardvergraving heeft de Nederrijn meer ruimte gekregen en wordt het ongewenste afvoerverschil tussen de IJssel en Nederrijn gecorrigeerd. De uiterwaardvergraving levert een waterstanddaling van zeven centimeter op bij hoogwater in de Rijn.

Resultaat

Met de uitgraving van de uiterwaarden van Meinerswijk is één van de grootste uiterwaardenparken van Europa aangelegd, met ruimte voor water, natuur en cultuurhistorie. De uitgraving is samen met de gemeente Arnhem en tal van andere belanghebbenden uitgevoerd. Voor fietsers en wandelaars werd er zestien kilometer aan fiets- en struinpaden aangelegd in het gebied. De geul bij de Plas van Bruil werd geschikt gemaakt voor recreatie en er is een bruggetje gekomen en een aantal uitkijkpunten. Tussen de nieuwe geul en de rivier is een een struinvlakte gekomen. Het gebied heeft een wat zanderige uitstraling gekregen, maar een deel werd ingezaaid met gras om te sterke verstuiving tegen te gaan. Zo is een mooi landschap ontstaan om te wandelen of te picknicken.

Met het aanleggen van het uiterwaardenpark heeft de provincie Gelderland een aaneengesloten lint van groen: van park Lingezegen in het zuiden tot aan de Veluwe in het noorden.

Samenwerkende partijen

Neem voor vragen en informatie contact op via de Rijkswaterstaat Landelijke Informatielijn op gratis telefoonnummer 0800 - 8002. Rijkswaterstaat Landelijke Informatielijn is 7 dagen per week geopend van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag (inclusief feestdagen) van 10.00 uur tot 18.30 uur

DEZE MAATREGELEN GEBRUIKEN WE VOOR DIT PROJECT

Uiterwaardgraving

Uiterwaardvergraving

Uiterwaardgraving
Uiterwaardvergraving

Door het afgraven van delen van de uiterwaard krijgt de rivier bij hoogwater meer ruimte. Door natuurlijke processen (aanslibbing) zijn de uiterwaarden de afgelopen eeuwen steeds hoger komen liggen. Het afgraven van uiterwaarden waardoor ze lager worden, levert een bijdrage aan rivierverruiming.

FACTSHEET

Samen werken aan een veiliger en mooi rivierengebied

» Bekijk de factsheet

INFOGRAPHIC

Infographic Uiterwaardvergraving Meinerswijk

Uiterwaardvergraving Meinerswijk

» Bekijk de infographic