Spring direct naar de hoofdnavigatie, de zoekfunctie of de inhoud
Uiterwaardvergraving Avelingen

Uiterwaardvergraving Avelingen

MIJLPALEN


UITERWAARDVERGRAVING AVELINGEN

Om Gorinchem beter te beschermen tegen hoogwater heeft de Boven-Merwede extra ruimte gekregen. Bovendien kreeg het bedrijventerrein Avelingen, ten westen van Gorinchem, door de maatregel een economische impuls: om de watergebonden industrie een duurzame toekomst te kunnen bieden kon door de uiterwaardvergraving meer vervoer over water plaatsvinden.

Lees meer

Waterstanddaling op de Merwede

Bij bedrijventerrein Avelingen werd een geul gegraven om de Boven-Merwede bij hoogwater meer ruimte te geven en de veiligheid bij Gorinchem te verbeteren. Deze uiterwaardvergraving resulteert in een daling van de waterstand met minimaal vijf en maximaal tien centimeter op de rivier. Dit is belangrijk voor de veiligheid van vooral bewoners in Gorinchem-Oost. Door uiterwaardvergraving toe te passen, is hier sprake van een minder hoge waterstand bij extreem grote rivierafvoeren.

Samen met de ontpoldering van de Noordwaard zorgt de uiterwaardvergraving Avelingen voor in totaal ruim veertig centimeter waterstanddaling op de Merwede.

Duurzame toekomst voor bedrijven

De bedrijven en industrie op het bedrijventerrein Avelingen zijn grotendeels afhankelijk van vervoer over het water. Als onderdeel van het project worden daarom een nieuwe overslagkade en een vernieuwing van de kraanbaanconstructie op het bedrijventerrein gerealiseerd. Door de voormalige insteekhaven te dempen werd bovendien weer nieuwbouw mogelijk. De maatregel versterkte daarmee behalve de waterveiligheid ook de economische structuur van het gebied.

Samenwerkende partijen

Uiterwaardvergraving Avelingen

DEZE MAATREGELEN GEBRUIKEN WE VOOR DIT PROJECT

Uiterwaardgraving

Uiterwaardvergraving

Uiterwaardgraving
Uiterwaardvergraving

Door het afgraven van delen van de uiterwaard krijgt de rivier bij hoogwater meer ruimte. Door natuurlijke processen (aanslibbing) zijn de uiterwaarden de afgelopen eeuwen steeds hoger komen liggen. Het afgraven van uiterwaarden waardoor ze lager worden, levert een bijdrage aan rivierverruiming.

FACTSHEET

Samen werken aan een veiliger en mooi rivierengebied

» Bekijk de factsheet

INFOGRAPHIC

Infographic Uiterwaardvergraving Avelingen

Uiterwaardvergraving Avelingen

» Bekijk de infographic