Spring direct naar de hoofdnavigatie, de zoekfunctie of de inhoud
werkzaamheden met graafmachine op Waal ten behoeve Kribverlaging en langsdammen

Kribverlaging en langsdammen Waal

MIJLPALEN


KRIBVERLAGING EN LANGSDAMMEN WAAL

Kribben horen bij het rivierenlandschap. De stenen ‘dwarsliggers’ houden rivieren op hun plaats én op diepte. In de Waal zijn de kribben door uitschuring van de vaargeul op veel plaatsen hoger komen te liggen. Ze vormden daardoor een onnodig groot obstakel bij de afvoer van water. In drie fases worden de kribben verlaagd tussen Beuningen en Gorinchem en ontstaat er meer ruimte voor de Waal.

Lees meer

Kribverlaging voor doorstroming Waal

Op drie trajecten in de Waal tussen Gorinchem en Nijmegen wordt kribverlaging toegepast. Ook worden er langsdammen in de rivier aangelegd om de doorstroming te verbeteren. In totaal worden 450 kribben verlaagd: variërend van een halve meter tot anderhalve meter lager. Het water kan zo gemakkelijker zijn weg vinden en ook de vaargeul blijft behouden.

De kribverlaging wordt uitgevoerd in de gebieden Midden-Waal, Waal Fort St. Andries en Beneden-Waal.

Midden-Waal

Tussen Beuningen en Tiel verlagen we de kribben in de Waal aan beide zijden met gemiddeld anderhalve meter. Door de kribverlaging daalt de waterstand bij extreem hoog water met zes tot twaalf centimeter.

Waal Fort St. Andries

Op het traject tussen Tiel en Zaltbommel worden de kribben aan beide zijden van de rivier met gemiddeld een meter verlaagd. Door deze kribverlaging daalt de waterstand bij extreem hoog water met acht centimeter.

Beneden-Waal

Op het traject tussen Zaltbommel en Gorinchem verlagen we de kribben aan beide zijden van de rivier met gemiddeld een halve meter. Door deze kribverlaging daalt de waterstand bij extreem hoog water met zes centimeter.

Tussen Wamel en Ophemert worden als alternatief voor de kribverlaging twee langsdammen met oevergeulen gemaakt. Een langsdam is een dam die parallel aan de stroomrichting van de rivier loopt en de vaargeul op zijn plaats houdt. Tussen de oever van de rivier en de langsdam ontstaat een extra geul, geschikt voor recreatievaart.

De rivier oogt vaker breder

In de oude situatie stonden de kribben jaarlijks zo’n tweehonderdvijftig dagen boven water. Als gevolg van de kribverlaging zal dit voortaan zo’n honderd dagen per jaar het geval zijn. De Waal zal daardoor vaker breder ogen. Om een veilige scheepvaart te garanderen blijven de kribbakens goed zichtbaar. Een beperkt aantal kribben blijft in de oude vorm bestaan. Dat is het geval als de stenen uitlopers een belangrijke extra functie hebben, zoals het uit de stroom houden van een veersteiger.

Samenwerkende partijen

Kribverlaging en langsdammen Waal

Neem voor vragen en informatie via de Rijkswaterstaat Landelijke Informatielijn op gratis telefoonnummer 0800 - 8002

Rijkswaterstaat Landelijke Informatielijn is 7 dagen per week geopend van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag (inclusief feestdagen) van 10.00 uur tot 18.30 uur.

DEZE MAATREGELEN GEBRUIKEN WE VOOR DIT PROJECT

Kribverlaging

Kribverlaging en langsdammen

Kribverlaging
Kribverlaging en langsdammen

Door het verlagen van de kribben, zogenaamde kribverlaging, en het aanleggen van langsdammen kan het water gemakkelijker worden afgevoerd. Een krib staat haaks op de rivier. Deze wordt verwijderd en afgegraven. Een langsdam ligt parallel aan de rivier.

FACTSHEET

Factsheet Ruimte voor de Rivier

Samen werken aan een veiliger en mooi rivierengebied

» Bekijk de factsheet

INFOGRAPHIC

Infographic Kribverlaging-en langsdammen aan de Waal

Kribverlaging en langsdammen aan de Waal

» Bekijk de infographic

VIDEO

Bekijk de video van kribverlaging en langsdammen Waal.

» Bekijk de video