Spring direct naar de hoofdnavigatie, de zoekfunctie of de inhoud

PERSBERICHTEN SEPTEMBER 2015

Hoogspanningsmast in de Noordwaard vier meter opgevijzeld

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft in de Noordwaard voor de eerste keer in Nederland een hoogspanningsmast 4 meter opgevijzeld. Het omhoog brengen van de mast was nodig vanwege de ontpoldering van het gebied.

» Download het persbericht

Eerste scheepsdelen van de middeleeuwse IJsselkogge boven water

Ontdekking oude IJsseloever bewijs voor watermanagement

 Vanmiddag zijn de eerste losse scheepsdelen van de middeleeuwse IJsselkogge geborgen. “Een bijzonder moment, omdat na een lange voorbereiding de maritieme operatie nu echt is begonnen”, zegt Wouter Waldus, die samen met het duikteam van Isalacogghe in de afgelopen dagen een bijzondere ontdekking deed. “We hebben meer bewijs voor onze aanname dat de IJsselkogge 600 jaar geleden bewust is afgezonken om de loop van de IJssel te beïnvloeden’. Er is namelijk een sterk vermoeden dat we de oude IJsseloever van Kampen hebben gevonden.”

 

» Download het persbericht

Eeuwenoud terpenplan in Overdiepse Polder: “Laat het water maar komen”

Vandaag heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu officieel de terpen in de Overdiepse Polder opgeleverd. Een burgerinitiatief leidde hier tot een innovatieve toepassing van een eeuwenoude woonwijze: het wonen op terpen. Mede dankzij het terpenplan blijven bewoners van het bovenstroomse gebied beschermd tegen hoogwater én kunnen boeren blijven wonen en werken in hun Overdiepse Polder. Het project maakt onderdeel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. Minister Schultz is trots op de goede samenwerking tussen de overheden en de agrariërs.

» Download het persbericht