Spring direct naar de hoofdnavigatie, de zoekfunctie of de inhoud

LAATSTE NIEUWS MAART 2015

Combinatie Isalacogghe

De combinatie ‘Isalacogghe’ heeft van Rijkswaterstaat de opdracht gekregen voor het bergen van de middeleeuwse IJsselkogge, die op dit moment nog in de bodem van de IJssel ligt bij Kampen. Ook de gevonden wrakken van de rivierschepen Aak en Punter worden geborgen. De berging van de scheepswrakken uit de vijftiende eeuw is nodig om de maatregel Zomerbedverlaging van Ruimte voor de Rivier IJsseldelta te kunnen uitvoeren.

» Bekijk de animatie op YouTube

kieuwpootkreeft

Uiterst zeldzaam kieuwpootkreeftje ontdekt bij Wijhe

Medewerkers van waterlaboratorium Aqualysis deden onlangs een bijzondere vondst in het werkgebied van Waterschap Groot Salland. Na jarenlang zoeken hebben zij het uiterst zeldzame Humus-kieuwpootkreeftje gevonden in de uiterwaarden bij Wijhe. Dit kieuwpootkreeftje werd sinds 2000 maar twee keer eerder waargenomen.

Lentekriebels leiden tot bijzondere vondst
Rob Heusinkveld, hydrobiologisch analist, vertelt: “Vrijdagmiddag 13 maart kregen we met een aantal hydrobiologen lentekriebels, want het was te mooi weer om binnen te zitten. Omdat kieuwpootkreeftjes soorten zijn die alleen in het vroege voorjaar worden gevonden, besloten we de namiddag vrij te nemen en ‘op jacht’ te gaan naar deze oerdieren.”

» Bekijk de reportage van RTV Oost